torstai 10. helmikuuta 2011

Ich bin ein berliner

Ruoka Hollannissa on vielä hämmentävämpää kuin se on Suomessa. Varsinkin jos sen ostaa saksalaisten Aldi-butiikista joka sijaitsee miltei vastapäätä asuntoani. Aldi on noin Siwan kokoinen lähikauppa joka näyttää ihan Lidliltä. Luulisi olevan aika symppäistä, mutta miltei kaikki ruoka Aldissa on myydään hyperpakattuna. Muovia on käytetty enemmän kuin tarpeeksi. Joitain tuoreita vihanneksia on tarjolla, mutta salaatitkin on pääasiassa valmiiksi silputtu ja muovitettu. Lisäksi margariinit myydään lämpimässä ja noin yleisesti tuotteet eivät houkuttele suomalaista kuluttajaa ostamaan. Yksi hyvä puoli tästäkin kaupasta löytyy ja se on hinta. Tietysti ei ole mahdollista tietää tuotteiden tuotanto-oloista juuri mitään, mutta noin yleisestikin ruoka on Keski-Euroopassa melkoisesti halvempaa kuin Suomessa. Yksi keskeinen tekijä on Hollannin 6% arvonlisäverokanta. Ruokaakin halvempaa on olut, se on käytännössä lähes yhtä halpaa kuin erilaiset mehut. Aldin halvin maksaa alle 6 euroa / kori ja voittaa kyllä suomalaiset peruslapparit ja muut karhunpissat helposti. Lähialueen muut ruokakaupat Albert Heijin ja C1000 eivät ole yhtä vakuuttavia kulttuurielämyksiä kuin Aldi, mutta näissäkin teollistetun ruuan määrä on valtava.

Brusselspoortin ostoskeskus

Toinen mielenkiintoinen asia on rasvan määrä. Kotona olen tottunut 15 % juustoihin ja 2 % prosentin kermaviiliin. Euroopan sydämessä juustojen rasvaprosenttit ovat lähes poikkeuksetta 30% tietämissä. Pohjois-Karjala projektilla riittää siis vielä töitä tulevaisuudessakin. Joten näillä spekseillä on täysin mahdollista, että blogisti palaa Suomeen "berliiniläisenä" tai ainakin sen muotoisena. Onneksi mukaan tarttuivat myös lenkkikengät, joten enää tarvitsee löytää ne jaloille ystävälliset hiekkaiset polut. Ai niin, torilla saa kuulema tuoreita kasviksia, ainakin perjantaisin.

Salutorget


http://fi.wikipedia.org/wiki/Ich_bin_ein_Berliner

3 kommenttia:

  1. Täälläkin on kummasti alkanut kaupassa olla myynnissä valmiiksi silputtua salaattia. Ei houkuttele.

    VastaaPoista
  2. Saksassa Aldista saa tai ainakin jokunen vuosi (lähes 10 vuotta...) sitten sai piparkakun makuista jäätelöä ja se oli huippu hyvää!!! :) Jäätelö voittaa vihannekset. ;)

    VastaaPoista
  3. Muovipakkaaminen kyllä ihmetyttää, mutta Aldista ostamani salaattisekoitus oli yllättävän hyvän ja tuoreen makuinen. Kun ostan Suomessa salaatin, niin onhan sekin muovissa, mutta toisesta päästä auki. Ja ainakin talvella Suomessa salaatilla on taipumus muuttua lötköksi viimeistään kotiovella, ellei kaupan täti ole jo murjonut sitä kassalla.. Että siinä mielessä salaatti ei ole minusta pahin noista muoviruuista.

    VastaaPoista