torstai 24. helmikuuta 2011

Kotimaan kuulumisia

Annual Koskenkorva drinking session will take place at Friday. Vanhempani kävivät ja toivat ystävällisesti mukanaan pullon aitoa suomalaista Koskenkorvaa sekä ruisleipää, joten saatoin kutsua kavereitani maistelemaan näitä suomalaisia kansansallisherkkuja. Valitettavasti kossu ei kuitenkaan ollut yhtä kylmää kuin Suomen ilma, eikä minulla ole pakastintakaan, jotan joudumme juomaan sen jääkaappikylmänä :(. Tämä talvi onkin ollut hivenen hämmentävä. Näin kylmää ja lumista on ollut viimeksi varmaan joskus silloin kun olin neljä. Nyt kun voisin hiihdellä pitkin Aurajoen jäätä, olen keskellä Eurooppaa. Olisin mielummin kyllä ollut sen räntätalven täällä. Valitettavasti kylmät pohjoiset ilmavirtaukset tuntuvat täällä asti ja pari viikkoa sitten olleet keväiset +12 asteen lämpötilat ovat muisto vain. Eilenkin tuli alas jäätävää tihkua.
 
Myös rakas Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto kokoontui tällä viikolla niin tutuissa merkeissä. Esityslistalla oli jälleen ehdotus ylioppilaskunnan kirjaston lakkauttamisesta. Tämä oli vasta seitsemäs äänestys kyseisestä asiasta kymmenen vuoden sisään. Itse kuulun siihen ryhmään jolle ylioppilaskunnan oma kirjasto ei ole mikään henkimaailman kysymys, mutta pidän sitä toki tärkeänä jäsenpalveluna. Edustajiston porvaririntama on ajanut pitkään ja hartaasti kirjaston lakkauttamista siinä kuitenkaan onnistumatta. Kauppakorkeakoulun liittäminen yliopistoon luonnollisesti lisäsi tämän ryhmittymän valtaa, mutta edelleenkin kirjaston säilyttämisen puoltajat pitivät pintansa äänin 17-24. Se on kuitenkin vain yksi kirjasto, jonka kustannusvaikutus jäsenmaksuun on vain 3%. Tämän vuoksi toivoisinkin edustajiston tulevaisuudessa keskittyvän sellaisiin asioihin joilla oikeasti voitaisiin parantaa opiskelijoiden hyvinvointia, toimeentuloa ja vaikutusmahdollisuuksia. Tärkein vaikuttamisen paikka, tulevat eduskuntavaalit ovat parin kuukauden päässä ja me näppäilemme aina vain sen saman kolmen euron kanssa. Ei ole myöskään erityisen pitkäjänteistä toimintaa pitää TYYn työntekijöitä jatkuvan stressin alaisena, kun työpaikka on uhattuna milloin missäkin tilanteessa.

torstai 10. helmikuuta 2011

Ich bin ein berliner

Ruoka Hollannissa on vielä hämmentävämpää kuin se on Suomessa. Varsinkin jos sen ostaa saksalaisten Aldi-butiikista joka sijaitsee miltei vastapäätä asuntoani. Aldi on noin Siwan kokoinen lähikauppa joka näyttää ihan Lidliltä. Luulisi olevan aika symppäistä, mutta miltei kaikki ruoka Aldissa on myydään hyperpakattuna. Muovia on käytetty enemmän kuin tarpeeksi. Joitain tuoreita vihanneksia on tarjolla, mutta salaatitkin on pääasiassa valmiiksi silputtu ja muovitettu. Lisäksi margariinit myydään lämpimässä ja noin yleisesti tuotteet eivät houkuttele suomalaista kuluttajaa ostamaan. Yksi hyvä puoli tästäkin kaupasta löytyy ja se on hinta. Tietysti ei ole mahdollista tietää tuotteiden tuotanto-oloista juuri mitään, mutta noin yleisestikin ruoka on Keski-Euroopassa melkoisesti halvempaa kuin Suomessa. Yksi keskeinen tekijä on Hollannin 6% arvonlisäverokanta. Ruokaakin halvempaa on olut, se on käytännössä lähes yhtä halpaa kuin erilaiset mehut. Aldin halvin maksaa alle 6 euroa / kori ja voittaa kyllä suomalaiset peruslapparit ja muut karhunpissat helposti. Lähialueen muut ruokakaupat Albert Heijin ja C1000 eivät ole yhtä vakuuttavia kulttuurielämyksiä kuin Aldi, mutta näissäkin teollistetun ruuan määrä on valtava.

Brusselspoortin ostoskeskus

Toinen mielenkiintoinen asia on rasvan määrä. Kotona olen tottunut 15 % juustoihin ja 2 % prosentin kermaviiliin. Euroopan sydämessä juustojen rasvaprosenttit ovat lähes poikkeuksetta 30% tietämissä. Pohjois-Karjala projektilla riittää siis vielä töitä tulevaisuudessakin. Joten näillä spekseillä on täysin mahdollista, että blogisti palaa Suomeen "berliiniläisenä" tai ainakin sen muotoisena. Onneksi mukaan tarttuivat myös lenkkikengät, joten enää tarvitsee löytää ne jaloille ystävälliset hiekkaiset polut. Ai niin, torilla saa kuulema tuoreita kasviksia, ainakin perjantaisin.

Salutorget


http://fi.wikipedia.org/wiki/Ich_bin_ein_Berliner