torstai 3. maaliskuuta 2011

Oikeistohallitukselle tappio aluevaaleissa

Vapaamielisyydestään tunnettu Hollanti koki jälleen ikävän takaiskun eilisissä aluevaaleissa. Valittavana olivat maakunnalliset "neuvostot" sekä parlamentin ylähuoneen eli senaatin jäsenet. Anti-islamistinen ja ulkomaalaisvihamielinen Vapauspuolue (PVV) onnistui saamaan yli 12% äänistä ja nousi suurimmaksi puolueeksi kotimaakunnassani Limburgissa. Voikin kysyä että missä takapajulassa sitä eletään. Vallassa oleva oikeiston vähemmistöhallitus ja sitä tukeva Vapauspuolue eivät kuitenkaan onnistuneet saamaan enemmistöä senaattiin. Hallituksen asialistalla ovat olleet erityisesti julkisen talouden leikkaukset sekä huononnukset sosiaaliturvaan. Yliopistoilla on nostettu mm. kapinaa hallituksen suunnittelemia korkeakoulutuksen leikkauksia vastaan. Nyt nämä leikkaukset ovat joutumassa vaikeuksiin. Kuulostaako, kyllä vain, tosi kokoomuslaiselta politiikalta.

Vaalien suurin häviäjä oli kristillisdemokraattinen puolue (CDA), jonka kannatus miltei puolittui. Entinen valtapuolue koki kovia jo viime vuoden parlamenttivaaleissa, jolloin se putosi suurimman puolueen paikalta neljänneksi. Vapauspuolue näyttääkin imevän kannatusta juuri kritillisdemoktraateilta, mutta myös sosialistit ovat taantuneet merkittävästi ja ovat nyt viidenneksi suurin ryhmä. Vaalien kakkossijan napannut Työväenpuolue säilytti asemansa johtavana puolueena neljässä merkittävimmässä kaupungissa sekä kotikaupungissani Maastrichtissa. Poliittinen tilanne on kuitenkin erikoinen. Liberalismin nimeen vannova pääministeripuolue  (VVD), näiden vaalien ykkönen hallitsee konservatiitisten ja ullkomaalaiskammoisten rasistien tuella. Taitaakin olla niin, että hyvätuloisten suosiminen, tulonjaon eriyttäminen sekä uusliberaali talouspolitiikka ajavat  kansalaisvapauksien edelle kauniista puheista huolimatta. Voikin siis sanoa hollantilaisen vapaamielisyyden ja hyvinvointivaltiomallin olevan vähintäänkin vaaravyöhykkeessä.

Suomessakin ovat pian edessä eduskuntavaalit, joten sopii toivoa ettei Hollannin malli toistu Suomessa. Tällaisen onnettomuuden sattuessa voikin jo vakavasti harkita muuttoa Ruotsiin. :)

ps. Eräs Vapauspuolueen edustaja ehdotti skottilaisen ylämäänkarjan häätämistä Hollanista, koska se ei ole alkuperäistä hollantilaista rotua. Siinä tärkeää tavoitetta kerrakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti